Het gelijk van de betweter

  • Berichtcategorie:Uncategorized

Stel je bent ondernemer en je hebt een aantal zware jaren achter de rug. Niet zo’n gekke gedachte toch in deze woelige tijden? En omdat je het al zo zwaar hebt, heeft je accountant je destijds geholpen door jouw fiscale aangifte in de zgn. uitstelregeling mee te nemen, zodat je deze last in ieder geval toen niet meteen voor je kiezen kreeg.

En dan trekt het economisch klimaat weer aan, maak je eindelijk weer winst, probeer je zowaar een buffertje op te bouwen en komt daar ineens die klap van die ‘achterstallige’ belasting. Dat is nou jammer, had je even niet aan gedacht!

Elke financieel adviseur die je dan treft, maakt uiteraard korte metten met die behulpzame accountant die dat nooooooit had mogen doen. En als je dan als financiële ‘nitwit’ waartoe het overgrote deel van onze MKB-bevolking behoort, niet al te sterk in je schoenen staat, loop je het risico dat ook in jouw hoofd de goede bedoelingen van die vriendelijke accountant worden weggezet als een daad van onvermogen door een financiële prutser.

Altijd lastig om dergelijke situaties te beoordelen, nietwaar? Het moment dat de accountant vooruit keek, wist hij niet hoe de toekomst eruit zou zien en wilde hij de ondernemer alleen maar helpen om de continuïteit veilig te stellen. En achteraf gezien had de financieel adviseur natuurlijk gelijk, gebaseerd op meer informatie dan de accountant destijds had. Dus wie heeft er nu gelijk? Ik denk dat de waarheid altijd wel ergens in het midden zal liggen.

Een goedbedoelde waarschuwing is echter wel op zijn plaats …………… hoeveel adviseurs je ook hebt, uiteindelijk ben je als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk!