Rolling Forecast

Bedrijven die te maken hebben met een dynamische bedrijfsvoering en voor wie liquiditeit een belangrijk onderwerp is, kunnen niet volstaan met een budget dat aan het begin van het jaar gemaakt is op basis van de uitgangspunten en verwachtingen van dat moment. De praktijk is grilliger en vraagt om een continue monitoring van de realiteit en aanpassing van het budget in de vorm van een forecast-scenario.

Dit komt met name voor bij bedrijven die hard groeien, seizoensgevoelig zijn, veel investeren en veel overleg met de financiers hebben. Het forecast-scenario is uitermate geschikt om de actuele liquiditeitsprognose te berekenen, waarbij gemakkelijke spreadsheetmodellen u helpen om dit snel en foutloos te doen.

forecast-spreadsheet

Spreadsheet forecastmodel

In bovenstaand model bevatten de grijze kolommen de zgn. ‘actuals’ en bevatten de witte kolommen de oorspronkelijke budgetten, die u in dit forecastmodel kunt wijzigen. Op basis daarvan kunt u in de kolom ‘Mixtotaal’ het verschil zien van uw forecast met de kolom ernaast, die het oorspronkelijk budget bevat. Het speerpunt van deze toepassing is dat u op basis van de nieuwste inzichten over uw plannen het budget kunt aanpassen en dan op jaarbasis kunt zien wat de impact hiervan is. Op die manier houdt u de vinger aan de pols!

Bovendien heeft u de mogelijkheid om de ‘beginbalans’ (van waaruit de liquiditeitsontwikkeling wordt berekend) aan te passen, zodat u een actueel beeld heeft van de toekomstige liquiditeit op basis van de meest actuele:

  • realiteitscijfers;
  • inzichten over uw forecast;
  • balanscijfers.

En na invoer krijgt u een forecast rapportage, waarin u zich een beeld kunt vormen van de nabije financiële ontwikkelingen.